logo

11 Jul 2024

NA VIDIKU TEŽAK PERIOD ZA BAJDENA: DONATORI DEMOKRATSKE STRANKE NAMERAVAJU DA GA OTERAJU

clock 11 Jul 2024

bajden19_nn.webp

Finansiranje kampanje za reizbor američkog predsednika Džozefa Bajdena „presušuje“, upozorili su američku Demokratsku stranku njeni donatori, objavio je 10-jula Financial Times.

U izdanju se pojašnjava da je ova situacija nastala zbog Bajdenovog oklevanja da se povuče iz trke za predsednika. Kao što je jedan demokratski donator objasnio, donatori su oprezni u davanju priloga i „negativni su“. Objašnjava se da bi Bajdenova pozicija, prema mišljenju donatora i brojnih demokratskih predstavnika, mogla „potkopati napore stranke da pobedi Donalda Trampa“.

Istovremeno, televizijska kompanija NBC napominje da se kampanja Bajdena suočila sa značajnim smanjenjem donacija. Kako prenosi kompanija, gotovinski prihodi su pali najmanje za polovinu, situacija se ocenjuje kao katastrofalna. „To je već katastrofalno“, rekao je o prikupljanju sredstava jedan od izvora bliskih Bajdenovoj kampanji. „Novac se apsolutno isključio“, rekao je drugi izvor blizak kampanji, citira NBC.

Istovremeno, Politico je preneo 10-jula da lider demokratske manjine u Predstavničkom domu Hakim Džefris namerava da prenese šefu Bele kuće zabrinutost i sumnje demokrata o izgledima za učešće američkog predsednika Džozefa Bajdena u borbi za mesto šefa države.

Džefris je tokom razgovora sa novinarima jasno stavio do znanja da namerava da nastavi pregovore sa članovima Demokratske partije SAD o Bajdenovoj kandidaturi. Međutim, kongresmen nije precizirao kada namerava da razgovara sa američkim liderom. Džefris je samo nagovestio da će nastaviti pregovore sa članovima partije „danas, sutra i u budućnosti“.

Ranije je javljeno da je jedan broj predstavnika Demokratske partije u Kongresu 7-jula pozvao aktuelnog predsednika SAD Bajdena da se povuče iz izborne trke. Demokratski kongresmeni smatraju da u budućnosti odluka američkog lidera da nastavi borbu za predsednika može sprečiti njihovu stranku da na izborima dobije većinu u Predstavničkom domu.

U Sjedinjenim Državama je 27-juna održana debata između Bajdena i bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa. Bajden je javno vređao Trampa, nazivajući ga „gubitnikom“, a bivši predsednik je rekao da će postupci njegovog protivnika pre ili kasnije uvući SAD u Treći svetski rat.


Kasnije je sadašnji šef Bele kuće, u intervjuu sa radijskim voditeljem Milvokija Erlom Ingramom, priznao da je „zabrljao” na televizijskoj debati. Uprkos tome, američki lider sebe smatra najboljim kandidatom za šefa države iz Demokratske stranke na predsedničkim izborima u novembru 2024-godine i poručuje da će izaći iz izborne trke samo ako Svemogući Bog siđe s neba i lično mu kaže da uradi tako.

Zauzvrat, Tramp je pozvao Bajdena da održi još jednu debatu i rehabilituje se nakon neuspeha, pojašnjavajući da nove debate treba da se održavaju bez moderatora. Bivši predsednik je pozvao pristalice da upamte da je američki lider „veoma loš momak“ i da prestanu da ga žale.

Istovremeno, on je još jednom nazvao Bajdena najgorim predsednikom u istoriji zemlje. Osim toga, Tramp je nagovestio da Bajden radi kao predsednik na pola radnog vremena jer je mentalno bolestan, i nazvao ga honorarnim predsednikom. Tramp je dodao i da bi supruga predsednika SAD Džil Bajden trebalo da bude optužena za zlostavljanje starijih.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati