logo

27 Jul 2024

NETANIJAHUOV STAV MOGAO BI DA DOVEDE DO KRIZE U MIROVNIM PREGOVORIMA U GAZI

clock 27 Jul 2024

netanyahu6_nn.webp

Izraelski tim koji pregovara o oslobađanju talaca koje drži Hamas i o primirju u Pojasu Gaze zabrinut je da bi uslovi koje je nedavno dodao izraelski premijer Benjamin Netanjahu mogli izazvati krizu, piše The Times of Israe, pozivajući se na izvore.

„On (Netanjahu) misli da će ga slomiti ako pooštri svoju poziciju prema Hamasu, ali time se opasno kladi na živote talaca“, navodi se u publikaciji.

Sagovornici lista primećuju da je „nejasno je da li on želi dogovor“. Istovremeno, prema pisanju lista, Netanjahu je u petak na Floridi rekao da šalje pregovarački tim u Rim.

Ranije u toku dana je objavljeno da je direktor CIA Vilijam Berns trebalo da se sastane u italijanskoj prestonici sa šefovima izraelske i egipatske obaveštajne službe Dejvidom Barneom i Abasom Kamelom i katarskim premijerom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem kako bi pregovarali o prekidu vatre u pojasu Gaze i oslobađanje talaca.


Prethodno su mediji preneli da dodaci koje je Netanjahu izneo predviđaju da će nakon početka primirja Palestinci koji su pobegli od rata južno od pojasa Gaze proći verifikaciju prilikom povratka u severne regione.

Ovo nije prvobitno bilo predviđeno u nacrt sporazuma i izazvalo je proteste Hamasa. Izraelski premijer takođe insistira da Izrael zadrži kontrolu granice između Gaze i Egipta, što Kairu ne odgovara.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati