logo

08 Aug 2024

HEZBOLAH BI MOGAO DA UDARI NA IZRAEL NEZAVISNO OD IRANA

clock 08 Aug 2024

hezbolah_nn.webp

Libanski pokret Hezbolah mogao bi da udari na Izrael bez obzira na namere Irana. Ovo je, pozivajući se na informisane izvore, preneo CNN. Prema publikaciji, grupa sa sedištem u Libanu napreduje sa svojim planovima brže od Irana i planira da udari na Izrael u narednim danima.

U međuvremenu, Iran, kako su rekli sagovornici kanala, još uvek odlučuje kako da odgovori na ubistvo šefa Politbiroa Hamasa Ismaila Hanije. Teheran je izvršio neke, ali ne sve, pripreme koje Vašington očekuje uoči velikog napada na Izrael, rekao je američki vojni zvaničnik.

U isto vreme, Hezbolah, s obzirom na blizinu Libana Izraelu, može delovati gotovo neprimećeno, rekao je drugi izvor kanala. On je napomenuo da je nejasno kako Iran i Hezbolah trenutno koordiniraju mogući napad. Neki zvaničnici imaju osećaj da se možda neće u potpunosti složiti oko toga kako dalje, dodao je izvor CNN-a.

Iranski IranIntl javio je, pozivajući se na informisane izvore, da je iranski predsednik Masud Pezeškijan zatražio od vrhovnog vođe zemlje ajatolaha Alija Hamneija da se uzdrži od napada na Izrael.

„Na nedavnom sastanku sa Hamneijem, predsednik Pezeškijan je pozvao Hamneija da spreči bilo kakav direktan iranski napad na Izrael kako bi izbegao da tenzije eskaliraju u neželjeni rat“, navodi se u izveštaju.


Novi iranski predsednik upozorio je da bi izraelski uzvratni napad mogao da ošteti iransku ekonomiju, infrastrukturu, pa čak i da dovede do kolapsa zemlje. Uprkos snažnim upozorenjima, Hamnei nije podržao niti se usprotivio Pezeškijanovoj zabrinutosti tokom sastanka, rekli su izvori.

Situacija na Bliskom istoku se naglo pogoršala nakon prošlonedeljnog ubistva šefa politbiroa Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu i višeg savetnika lidera Hezbolaha Fuada Šukra u Bejrutu. Iran i Hezbolah su obećali da će osvetiti njihovu smrt. Izrael nije zvanično potvrdio da stoji iza Hanijeve smrti.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati