logo

11 Aug 2024

BAJDEN OBJASNIO SVOJ IZLAZAK IZ PREDSEDNIČKE TRKE

clock 11 Aug 2024

bajden22_nn.webp

Američki predsednik Džo Bajden je rekao da je razlog njegovog povlačenja iz izborne trke želja da spreči pobedu kandidata Republikanske stranke Donalda Trampa u predstojećim predsedničkim izborima. On je ovo izjavio u intervjuu za CBS News.

„Iako mi je čast služiti kao predsednik, osećao sam da imam obavezu prema zemlji da uradim ono najvažnije što sam mogao. To je ono što moramo, moramo, moramo da pobedimo Trampa“, rekao je Bajden.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp je ranije sugerisao da postoji mogućnost da predsednik Džo Bajden "sruši" Nacionalnu konvenciju Demokratske stranke u pokušaju da "vrati nominaciju" od potpredsednice Kamale Haris.

Tramp tvrdi da Bajden navodno veruje da je napravio veliku grešku, što je odustao od svoje nominacije usled pritiska svojih kolega, uključujući bivšu predsednicu Donjeg doma Nensi Pelosi i bivšeg predsednika SAD Baraka Obamu.

Američki novinar Simor Herš je 27-jula izjavio da je bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama, uz odobrenje svojih drugova u Demokratskoj stranci, zapretio sadašnjem predsedniku Džou Bajdenu smenom sa vlasti, zahtevajući da se dobrovoljno povuče iz učešća u izbornoj trci. Novinar napominje da u skladu sa 25- amandmanom na Ustav, predsednik SAD može biti smenjen sa vlasti u slučaju nesposobnosti, dok se njegova ovlašćenja prenose na potpredsednika zemlje.


Bajden je 21-jula objavio povlačenje iz predsedničke trke. On je objasnio da je povukao svoju kandidaturu u interesu Demokratske stranke i SAD i pozvao demokrate da podrže kandidaturu potpredsednice Kamale Haris na izborima. Istovremeno, aktuelni predsednik SAD je uverio da će nastaviti da služi do kraja mandata i obećao da će ove nedelje detaljnije govoriti o svojoj odluci.

Bajdenov predlog kandidature Kamale Haris podržala je većina demokratske elite, ali je Barak Obama bio jedan od izuzetaka jer smatra potpredsednika nesposobnom da se sama suoči sa političkim problemima.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati